Temamøte 3: Religiøsitet, tro og overtro på 1600-tallet

Foredrag ved professor Arne Bugge Amundsen, Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Onsdag 10. april i Fayegården kl. 18:00 - 19:30

Fayegården er Halden Museums lokaler ved Busterudparken.
Det er gratis adgang
- og kaféen er åpen.
I foredraget vil han se litt nærmere på det mylderet av ideer og handlinger som ga livet mening for folk flest. De var religiøse og trodde på den kristne gud, men mye i folkekulturen ble sett på som «overtro» av eliten. For det var mye mer mellom himmel og jord enn det som fikk plass i lovene og i prestenes hoder.

1600-tallet var en spenningsfylt periode i europeisk og dansk-norsk historie. Det var konflikter mellom ulike tolkninger av den kristne religionen og det var militære oppgjør mellom Europas stater. Den store «løven fra Norden», Christian IV, gjorde en pinlig figur i stormaktsoppgjøret på kontinentet, adelen sviktet ham, og sønnen, Frederik III, innførte eneveldet i 1660.

Christian IV innførte en rekke lover som skulle styrke fromheten, utrydde overtroen og stoppe hekseri og trolldom. Frederik III systematiserte disse bestemmelsene, og i hans Norske Lov fra 1687 fikk den kongelige lutherske kirken sitt ypperste og mest gjennomtenkte uttrykk.

Men under alle disse lovene og politiske hendelsene levde folk sine liv, de tenkte egne tanker – ikke alltid i tråd med verken kongenes, prestenes eller Guds vilje.
På vår hjemmeside uddaspillet.no kan du se hvem som spiller hvilke roller i den nye oppsetning (endringer kan skje), eller som jobber for at UDDASPILLET del 2 Ættens makt skal bli en mektig og uforglemmelig teateropplevelse i Vadets vakre natur.

Billetter kjøpes på Ticketmaster eller Thon Hotel Halden

facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet