fbpx

2024 Bak kulissene

En lang rekke store og små medspiller bidrar andre steder enn på scenen, og vil her bli omtalt etter hvert som vi får oversikt over hvem som blir med i oppsetning i juni 20224. Mange Her kan mye bli forandrer. Det blir mange kjente ansikter å se – og nye profiler vil komme til –

Morten Milde
Morten Milde, er regissør.

Morten Milde er instruktør i UDDASPILLET. Han er fra Halden og har vist seg som en markant kulturaktør gjennom de siste 40 år. Han har bakgrunn som musiker og sanger fra band som «Front Page» og «Ghost Riders», men også som skuespiller og instruktør i Østfold. Han har hatt roller i de fleste oppsetninger signert Kulturværste i Fredrikstad, vært skuespiller for Scenekunst Østfold i oppsetninger som «Haldens Jubileums forestilling 2016». «Barokk» -2013-2014, (nå, Østfold Internasjonale Teater) og diverse teaterstykker i Sarpsborg, Halden og Mysen. Morten har de siste årene jobbet mest på regisiden, for bl.a. «Stenhoggerspelet» på Ystehede, for Scenekunst Østfold, vært «Showdoktor» for Fredrikstadguttane, hatt regi på «Byoperettens» store jubileumsforestilling i 2017, Stykket «1567» i 2018 og har fått gjennomgående gode skussmål for dette. Han ble sist sett på scenen i » Blanke messingen» i Sarpsborg, februar 2022. Han hadde regien på den lokale oppsetning av den kruttsterke forestilling «Verdiløse menn» i 2023. Morten har også komponert musikk for TV-serien «Dag». Morten er gift, bor i Fredrikstad, har tre barn og tre barnebarn.

Sigurd Skogum Riise
Sigurd Skogum Riise: Komponist

Sigurd Skogum Riise (f. 1994) er Uddaspillets komponist. Riise har en bachelor i musikkvitenskap og en master i komposisjon fra NTNU Trondheim og er nå i gang med en master i litteraturvitenskap. Utover det rent musikalske, er han selverklært humaniorabroiler, med pedagogiske, filosofiske og litterære emner i fagkretsen, holdepunkter som hjelper til med å sette det musikalske inn i større, kunstneriske perspektiv. Sigurd er ellers en habil pianist, og spiller høsten 2020 i bandet under teateroppsetningen «Felix og Yvonne» på lager11 i Trondheim, hvor han også har komponert musikken. Fra tidligere har han aller mest erfaring fra å arrangere ut verk for større og mindre ensembler; strykeorkester, storband, kor og kammerbesetninger.

Som komponist legger Sigurd vekt på god håndverksmessig utførelse og spilleglede, hvor hovedfokuset er at musikken skal være givende både for utøver og tilhører. Dette betyr imidlertid ikke at den nødvendigvis er letthørt eller banal, men at den estetiske opplevelsen og samspillet, både mellom musikere og mellom musikere og publikum, alltid vil komme i første rekke. Dermed er også god kommunikasjon med utøvere helt essensielt, også underveis i komposisjonsprosessen.

Kristin Søhoel
Kristin Søhoel: Dramatiker.

Kristin Søhoel er Uddaspillets manusforfatter og har skrevet to skuespill basert på trilogien til Frithjof E. Bye.
Det første ble spilt i 2022 med tittelen «Sør i landet – nord i sjøen».
Det andre stykket «Ættens makt» spilles i 2024. Stykkene kan sees uavhengige av hverandre.

Kristin debuterte som dramatiker på Oslo Nye Teater allerede i 1983, og har siden den gang skrevet for små og store scener flere steder i landet. Blant annet for Oslo Nye, Den Nationale Scene i Bergen, Radioteateret, Festningsspillet på Kongsvinger, Aulestadspillet, Nordens Gibraltar til Grunnlovsjubileet, Granittliv om stenhuggernes liv langs Iddefjorden og musikkteater om Edvard Bræin.

Heidi Ottesen Sandmo
Heidi Ottesen Sandmo: Produsent

Heidi Ottesen Sandmo, (foto: Frode Hermansrud) født 1981, og er oppvokst på Toten. Hun har en bachelorgrad i kulturprosjektledelse fra Høgskolen i Lillehammer, og har studert Drama og Music management ved Høgskolen i Hedmark. Heidi flyttet til Halden i 2011 for å jobbe med Allsang på Grensen. Hun jobbet som prosjektleder for allsangeventyret i 12 år og jobbet også med andre TV-produksjoner, som f.eks. for Farmen, Farmen Kjendis og Grenseland. Før hun flyttet til Halden jobbet hun som dramalærer og instruktør ved ulike amatørteatergrupper på Toten. Ved siden av å være produsent for Uddaspillet er Heidi i dag daglig leder for Sirius Event og Destinasjon Halden, mor til 4, og samboer med Asgeir.

Ida M. Frederiksen;
Ida M. Frederiksen: Scenograf og medinstruktør

Ida Margrethe Frederiksen har utdannelse i scenografi fra Kunstakademiet i Krakow og fra Trøndelag Teater i 1973-79. Har i tillegg utdannelse i teatervitenskap fra UiO (1989) og i ledelse fra HiØ (2001). Har jobbet på flere regionteatre og i frie grupper som scenograf og skuespiller. Kom til fylket som leder for Østfold Teaterverksted, senere Østfold Teater i 1991. Var leder for teateret fram til 2013, jobbet deretter som ansatt i Østfold Kulturutvikling, avdeling Scenekunst fram til høsten 2018. Har virket som regissør, scenograf og skuespiller i nærmere 200 oppsetninger fordelt over hele Østfold fylke. Jobber nå på prosjektbasis som skuespiller og scenograf.

Grete Ludvigsen
Grete Ludvigsen: Økonomiansvarlig

Grete Ludvigsen liker tall og regneark! Hun er bedriftsøkonom og jobber med regnskap. Flyttet for noen år siden til Halden og har siden det tatt del i Haldens kulturliv som musikant og som kasserer i flere organisasjoner.
Grete var økonomiansvarlig for de to første oppsettingene av «Den Hvite Dame» på Fredriksten Festning og flere oppsetninger i Fredrikhald Theaterselskabs regi. Hun har også jobbet med næringsutvikling som næringssjef i Levanger og har arrangementserfaring som mangeårig leder av vintermarkedet Marsimartnan i Levanger, samt som prosjektleder for Levanger 1000 år i 2011..

Runar Jansen
Runar Jansen: Dirigent for TMF

Runar Jansen er fra Halden og begynte å spille trompet som åtteåring hos divisjonsmusikeren Reidar Fosdahl og ble i tolvårsalderen  elev hos professor Harry Kvebæk.
Etter sin utdannelse på Norges Musikkhøgskole jobbet han som freelance musiker i landets forsvarskorps og orkestere og spilte på utallige forestillinger på Oslos teater og revyscener.
Runar var i 20 år medlem av kvintetten Oslo Concert Brass. Dette ensemblet hadde sitt utspring fra masterstudiet i kammermusikk og ensembleledelse på musikkhøgskolen og turnerte i flere Europeiske land, spilte konserter og holdt masterclasses ved  bl.a. The Julliard School og Manhattan School of Music i New York, Universität für Musikk und darstellende Kunst Wien og Sibeliusakademiet i Helsinki.
Etter noen år som freelance musiker fikk han jobb i Forsvarets Stabsmusikkorps i Oslo og jobbet der frem til 2020.
Nå har Runar flyttet tilbake til Halden og er i gang med sin tredje sesong som dirigent for Tistedalens Musikkforening ved siden av pedagogisk virksomhet ved kulturskolen og musikk, dans, drama -linja på Halden VGS.

Tistedalens musikforening
Tistedalens Musikforening spiller til Uddaspillet

Tistedalens Musikforening (TMF), som korpset ble hetende fra 1912, er et av landets eldste amatørkorps i kontinuerlig drift.
I 2024 har vårens øvelser hatt stort fokus på det nyskrevne verket til Uddaspillet, del 2, men foreningen har også gjennomført «Vårens ønskekonsert» i Byparken, «Marsjmusikk i mai»
og 17.mai-spillingen. Ved Uddaspillet i 2022 var det første gang musikkforeningen påtok seg å være orkester ved en slik stor oppsetting. Begge gangene har det vært både spennende
og krevende for dirigent og musikere. Ekstra hyggelig syns de det er nå at folketonen «En liten gutt i fra Tistedal» får være med.

Madelen Milde Ljungerg
Madelen Milde Ljunggren: Koreograf

Madelen har jobbet som danser, pedagog og koreograf de seneste 10 årene. Hun har sin utdannelse fra Norges Dansehøyskole, og gikk i 2015 ut Musikalartist-linjen på Kulturama i Stockholm. 

Hun har vært å se som danser på Oslo Fashion Week, i Operaen “Il Travatore“ og ”Nabucco” på Fredriksten festning i Halden, samt som skuespiller i teater/musikaloppsetningene ”Sjamanens hest”, ”Frihetspapiret” og ”Jungelboken” 
og div amatøroppsetninger i Østfoldbyene.
Hun har jobbet som dansepedagog ved flere skoler i Halden, Sarpsborg og Strømstad, og har nå fast sete i Sverige som pedagog for Älvkarleby Kulturskole.
I tillegg til å være koreograf for utallige elevforestillinger i tilknytning til kultur-og danseskoler, har hun også hatt koreografi for «Bjørnholtrevyen” i Oslo, ”Jakten på Kunnskapens tre” ved Cicignong skole i Fredrikstad, og ”De tre musketerer” for Strømstad Gymnasium, samt for ”Uddaspillet” 2022.
I 2014 var hun prosjektleder for oppsetningen av balletten ”Tornerose” for Sarpsborg Kulturskole og hadde ansvar for både koreografi, regi, kostymer, musikk, kulisser og markedsføring.
Hun er også en ivrig korsanger, og har i flere år vært ”visuell leder” i show-og barbershop-koret ”Harmony Heights”, som i 2018 vant gull i de ”Irske mesterskapene i Barbershop” (IABS) i Cork

Veronica Mittet
Veronica Mittet spiller «Britta» og er regiassistent

Veronica Mittet har nylig runnet 40 og har vært aktiv i Østfolds teatermiljø i over 20 år, både som danser, koreograf, skuespiller og produsent. Hun er i dag leder for Juleselskapet hvor hun har medvirket siden tenårene. Hun er utdannet danser, barnevernspedagog og familieterapeut og har jobbet mange år innen barnevern og psykiatri. For tiden studerer hun yogaterapi og er instruktør ved Familiy Sport Club Halden. Hun er kjæreste med Ketil og de har to barn på 3 og 5 år.
I UDDASPILLET bidrar hun også som regiassistent.Malin Holmefjord Heen
Malin Holmefjord Heen: Inspisient, riggesjef og rekvisitør.

Malin Holmefjord Heen har utdannelse innen turisme, museum & attraksjon planlegging og ledelse fra Norsk Reiselivskole i Oslo og Queen Margaret University i Edinburgh, Skottland.

Malin har jobbet som kostymeansvarlig og rekvisitør i film & TV i Storbritannia i 28 år og flyttet hjem til Halden 2023.

Har jobbet som produsent, kostyme designer, historisk konsulent og rekvisitør på over 360 produksjoner internasjonalt. 

 

Kostymegruppa
Kostymegruppa.  Fra venstre: Unn Sigmundsdatter Skibekk, Ingebjørg Halvorsen og Rita Hansen Helle.  

Kostymegruppa i Uddaspillet består i år av disse tre damene med litt ekstrahjelp. Til sammen har de mange års erfaring, og noen av dem var også med i den første delen av Uddaspillet. En del av kostymene derfra blir gjenbrukt i årets oppsetning, med diverse forandringer. Men det har også vært nødvendig å produsere en del nye kostymer, blant annet til en «heftig» maskeradeball-scene.

Connie Lobsgaard og Lykke
Connie Lobsgaard og Lycke

Connie eier hunden Lycke, som spiller hunden Lurv.  Lurv er hunden til Alv Udda.
Lycke er en Australian Shepherd tispe på 7 år. Hun har vært trent og konkurrert i hundesporten Freestyle  med Connie, siden hun var litt over ett år. Freestyle er dans/triks, skuespill med hund til musikk. 
Lycke er en hund som er lydhør, glad i alle og veldig miljøsterk.

Dette med teater og spill er en helt ny arena for oss. Vi er stolte over å få muligheten til å være med på Uddaspillet.

Maria Ystrøm Bislingen
Maria Ystrøm Bislingen: Hestansvarlig

Klara
Klara spiller Ragnhilds hest

Maria er ansvarlig for hesten Klara som er med i spillet. Har gått noen år på teaterskolen i Halden under barneskoleårene- til heste-interessen tok over for fullt.
Bor på småbruk i Berg med mann, barn, hester, hunder og katter. 

Klara er en sort dansk oldenborghest på 18 år. Klara brukes som hobbyhest og har også gått en del dressurstevner, men dette er første gang hun entrer scenen som skuespiller.
Klara spiller Ragnhild sin hest i Uddaspillet.

Halvor Nome
Halvor Nome. Markedsansvarlig

Halvor Nome er PR og markedsansvarlig, utdannet designer og bedriftsøkonom, har bred faglig bakgrunn fra grafisk og digital design og publisering, og har erfaring fra kreative, konsultative og administrative oppgaver i autoriserte reklamebyråer, i grafisk industri og egen design- og reklamevirksomhet. Han har arbeidet med digital design og publisering på internet siden 1995, og har utviklet Uddaspillets presentasjonsmateriell på nett og papir.

May Ruby Soli
May Ruby Soli: Fotograf

May Ruby er fotograf og bor i Tistedal, men er fra Fredrikstad. Hun har 3500 følgere på Instagram – rubynorway, og hennes bilder blir ofte vist på NRK og Tv2. Har egen fotoside på Facebook, Rubys foto. Hun har vært fotograf for denne oppsetning. Hun startet med naturbilder for ca. 10 år siden, og det har som fotograf dokumentert teateroppsetninger, brylluper og konfirmasjoner.

Anonym skuespiller
Profilbilde kommer Lillian Thorbjørnsen

Lillian Thorbjørnsen er utdannet frisør, makeupartist, maskør og parykkmaker, foruten psykiatrisk helsefagarbeider. Hun har store deler av sin utdannelse fra Roma og Hollywood, hvor hun har jobbet ved flere film og TV-prosjekter. Hun har jobbet med over 150 teateroppsetninger, bl.a. «Jeppe på Berget» på Chat Noir og Fredrikshalds teater, «Anno» på NRK, revyer, musikaler osv. Blant de seneste arbeider er de 3 «Lange flate ballær»-filmene.

Anonym skuespiller
Claes Bjerkmann Profilbilde kommer

Claes Bjerkmann er alt-mulig-mann – en blanding av dyktig håndverker / snekker og kreativ kunstner