fbpx

2024 Bak kulissene

En lang rekke store og små medspiller bidrar andre steder enn på scenen, og vil her bli omtalt etter hvert som vi får oversikt over hvem som blir med i oppsetning i juni 20224. Her kan mye bli forandrer – og flere nye profiler komme til –

Morten Milde
Morten Milde, regissør og spiller «Magne»

Morten Milde er instruktør i UDDASPILLET. Han er fra Halden og har vist seg som en markant kulturaktør gjennom de siste 40 år. Han har bakgrunn som musiker og sanger fra band som «Front Page» og «Ghost Riders», men også som skuespiller og instruktør i Østfold. Han har hatt roller i de fleste oppsetninger signert Kulturværste i Fredrikstad, vært skuespiller for Scenekunst Østfold i oppsetninger som «Haldens Jubileums forestilling 2016». «Barokk» -2013-2014, (nå, Østfold Internasjonale Teater) og diverse teaterstykker i Sarpsborg, Halden og Mysen. Morten har de siste årene jobbet mest på regisiden, for bl.a. «Stenhoggerspelet» på Ystehede, for Scenekunst Østfold, vært «Showdoktor» for Fredrikstadguttane, hatt regi på «Byoperettens» store jubileumsforestilling i 2017, Stykket «1567» i 2018 og har fått gjennomgående gode skussmål for dette. Han ble sist sett på scenen i » Blanke messingen» i Sarpsborg, februar 2022. Morten har også komponert musikk for TV-serien «Dag». Morten er gift, bor i Fredrikstad, har tre barn og tre barnebarn.

Sigurd Skogum Riise
Sigurd Skogum Riise: Komponist

Sigurd Skogum Riise (f. 1994) er Uddaspillets komponist. Riise har en bachelor i musikkvitenskap og en master i komposisjon fra NTNU Trondheim. Utover det rent musikalske, er han selverklært humaniorabroiler, med pedagogiske, filosofiske og litterære emner i fagkretsen, holdepunkter som hjelper til med å sette det musikalske inn i større, kunstneriske perspektiv. Sigurd er ellers en habil pianist, og spiller høsten 2020 i bandet under teateroppsetningen «Felix og Yvonne» på lager11 i Trondheim, hvor han også har komponert musikken. Fra tidligere har han aller mest erfaring fra å arrangere ut verk for større og mindre ensembler; strykeorkester, storband, kor og kammerbesetninger.

Som komponist legger Sigurd vekt på god håndverksmessig utførelse og spilleglede, hvor hovedfokuset er at musikken skal være givende både for utøver og tilhører. Dette betyr imidlertid ikke at den nødvendigvis er letthørt eller banal, men at den estetiske opplevelsen og samspillet, både mellom musikere og mellom musikere og publikum, alltid vil komme i første rekke. Dermed er også god kommunikasjon med utøvere helt essensielt, også underveis i komposisjonsprosessen.

Kristin Søhoel
Kristin Søhoel: Dramatiker.

Kristin Søhoel er Uddaspillets manusforfatter og har skrevet to skuespill basert på trilogien til Frithjof E. Bye.
Det første ble spilt i 2022 med tittelen «Sør i landet – nord i sjøen».
Det andre stykket «Ættens makt» spilles i 2024. Stykkene kan sees uavhengige av hverandre.

Kristin debuterte som dramatiker på Oslo Nye Teater allerede i 1983, og har siden den gang skrevet for små og store scener flere steder i landet. Blant annet for Oslo Nye, Den Nationale Scene i Bergen, Radioteateret, Festningsspillet på Kongsvinger, Aulestadspillet, Nordens Gibraltar til Grunnlovsjubileet, Granittliv om stenhuggernes liv langs Iddefjorden og musikkteater om Edvard Bræin.

Heidi Ottesen Sandmo
Heidi Ottesen Sandmo: Produsent

Heidi Ottesen Sandmo, (foto: Frode Hermansrud) født 1981, og er oppvokst på Toten. Hun har en bachelorgrad i kulturprosjektledelse fra Høgskolen i Lillehammer, og har studert Drama og Music management ved Høgskolen i Hedmark. Heidi flyttet til Halden i 2011 for å jobbe med Allsang på Grensen. Hun jobbet som prosjektleder for allsangeventyret i 12 år og jobbet også med andre TV-produksjoner, som f.eks. for Farmen, Farmen Kjendis og Grenseland. Før hun flyttet til Halden jobbet hun som dramalærer og instruktør ved ulike amatørteatergrupper på Toten. Ved siden av å være produsent for Uddaspillet er Heidi i dag daglig leder for Sirius Event og Destinasjon Halden, mor til 4, og samboer med Asgeir.

Ida M. Frederiksen;
Ida M. Frederiksen: Scenograf og medinstruktør

Ida Margrethe Frederiksen har utdannelse i scenografi fra Kunstakademiet i Krakow og fra Trøndelag Teater i 1973-79. Har i tillegg utdannelse i teatervitenskap fra UiO (1989) og i ledelse fra HiØ (2001). Har jobbet på flere regionteatre og i frie grupper som scenograf og skuespiller. Kom til fylket som leder for Østfold Teaterverksted, senere Østfold Teater i 1991. Var leder for teateret fram til 2013, jobbet deretter som ansatt i Østfold Kulturutvikling, avdeling Scenekunst fram til høsten 2018. Har virket som regissør, scenograf og skuespiller i nærmere 200 oppsetninger fordelt over hele Østfold fylke. Jobber nå på prosjektbasis som skuespiller og scenograf.

Trude Landsverk
Trude Landsverk: Rekvisitør

Trude er en kulturinteressert haldenser med en variert musikk- og teatersmak. Hennes første erfaring med teater var Brageteateret i 1982, og hun har siden vært med i snitt en produksjon i året,
enten som produsent, scenograf, rekvisitør, sminke- eller kostymeansvarlig. Hun har i mange år vært aktiv i Juleselskapet og har i flere år vært med i Halden Kulturråd.
Trude er utdannet sosionom og har de siste 20 årene jobbet i kommunal barneverntjeneste. Hun har skrevet masteroppgave om deltakelse i kreative aktiviteter og kulturlivet og hvordan det eventuelt påvirker livskvaliteten. I dette arbeid har hun kunne bruke sin brede erfaring og dybdekunnskap om teatermiljøet som kildemateriale.

Madelen Milde Lundberg
Madelen Milde Ljunggren: Koreograf

Madelen har jobbet som danser, pedagog og koreograf de seneste 10 årene. Hun har sin utdannelse fra Norges Dansehøyskole, og gikk i 2015 ut Musikalartist-linjen på Kulturama i Stockholm. Hun har vært å se som danser på Oslo Fashion Week, i Operaen “Il Travatore“ og ”Nabucco” på Fredriksten festning i Halden, samt som skuespiller i teater/musikaloppsetningene ”Sjamanens hest”, ”Frihetspapiret” og ”Jungelboken” og div amatøroppsetninger i Østfoldbyene.
Hun har jobbet som dansepedagog ved flere skoler i Halden, Sarpsborg og Strømstad, og har nå fast sete i Sverige som pedagog for Älvkarleby Kulturskole.
I tillegg til å være koreograf for utallige elevforestillinger i tilknytning til kultur-og danseskoler, har hun også hatt koreografi for ”Bjørnholtrevyen” i Oslo, ”Jakten på Kunnskapens tre” ved Cicignong skole i Fredrikstad, og ”De tre musketerer” for Strømstad Gymnasium. I 2014 var hun prosjektleder for oppsetningen av balletten ”Tornerose” for Sarpsborg Kulturskole og hadde ansvar for både koreografi, regi, kostymer, musikk, kulisser og markedsføring.
Hun er også en ivrig korsanger, og har i flere år vært ”visuell leder” i show-og barbershop-koret ”Harmony Heights”, som i 2018 vant gull i de ”Irske mesterskapene i Barbershop” (IABS) i Cork.

Veronica Mittet
Veronica Mittet: Britta, Inspisient og regiassistent

Veronica Mittet har nylig runnet 40 og har vært aktiv i Østfolds teatermiljø i over 20 år, både som danser, koreograf, skuespiller og produsent. Hun er i dag leder for Juleselskapet hvor hun har medvirket siden tenårene. Hun er utdannet danser, barnevernspedagog og familieterapeut og har jobbet mange år innen barnevern og psykiatri. For tiden studerer hun yogaterapi og er instruktør ved Familiy Sport Club Halden. Hun er kjæreste med Ketil og de har to barn på 3 og 5 år.
I UDDASPILLET bidrar hun også som regiassistent og/eller inspisient.Anonym skuespiller
Profilbilde og tekst kommer

Ny Plassansvarlig:  (Tidligere: Halvor Næss Diesen)

Anonym skuespiller
Profilbilde og tekst kommer

Ny kostymeansvarlig, tidligere Marthe Sikkerbøl

Halvor Nome
Halvor Nome. Markedsansvarlig

Halvor Nome er PR og markedsansvarlig, utdannet designer og bedriftsøkonom, har bred faglig bakgrunn fra grafisk og digital design og publisering, og har erfaring fra kreative, konsultative og administrative oppgaver i autoriserte reklamebyråer, i grafisk industri og egen design- og reklamevirksomhet. Han har arbeidet med digital design og publisering på internet siden 1995, og har utviklet Uddaspillets presentasjonsmateriell på nett og papir.

Cecilie
Cecilie Grønnerød: Hesteansvarlig

Hester til spillet
Samstadprinsen
og Bork

Inger Cecilie Huseby Grønnerød

Kusk og hesteansvarlig
Ansvarlig for hestene og som kusk i spillet. Har noe – beskjeden – erfaring fra amatørteater, mest kjent som «skjult hestebonde» i Farmen 2020.
 
Semstadprinsen: Spiller Gullfaks, ris av Morten. Rød dølahest, profilert i tabloider som terapihest. 
Bork: Trekker vogn og ris av Anniken. Borket kaldblodshest.