fbpx

Foreningen Uddaspillet

Initiativet til Uddaspillet ble tatt av Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF) i 2017, og baseres på forfatterens romantrilogi om saugarbeiderne og folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Hovedpersonen i romanen er skogskjempen Alv Udda.

I april 2019 ble Foreningen Uddaspillet stiftet på Lilleøya, nord i Femsjøen. Foreningen Uddaspillet er en frivillig frittstående organisasjon som har til formål å gi et attraktivt, samlende og meningsfylt tilbud til Halden kommunes innbyggere, gjennom å utvikle og framføre verket Uddaspillet, med tilhørende aktiviteter.

Organisasjonens målsetting er å:
Revitalisere Frithjof E. Byes romantrilogi Sør i landet – nord i sjøen, Fredløs ferd og Ættens makt, som handler om saugarbeiderne og folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Hovedpersonen i romanen er skogskjempen Alv Udda.

Foreningen skal arbeide for å formidle til nye generasjoner den kunnskap som Bye samlet og tilegnet seg om samfunn og livsvilkår i tidligere tider. Natur- og kulturverdier knyttet til selvbergingshusholdets nøysomhet danner rammen omkring historien, og dette er viktig kunnskap i en verden der kompetanse og bevissthet om ressursforvaltning og miljøutfordringer er i fokus. Samtidig er industrialiseringen med saugbruksnæringens framvekst og folkelivsskildring i ulike samfunnslag et gjennomgangstema.

Romanens mangesidige innhold skal formidles ved å gi et kunstnerisk tilbud til kommunens innbyggere gjennom medvirkning og samarbeid med andre organisasjoner.

Medlemmer i foreningen er organisasjoner eller enkeltpersoner som har forpliktet seg til å medvirke aktivt til å realisere formålet til foreningen Uddaspillet.

Pr dato består foreningen av følgende medlem:

  • Tistedalens Musikforening https://www.facebook.com/tistedalensmusikforening
  • Othilie og Frithjof E. Byes Minnefond
  • Ord om Annet AS
  • Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap
  • Nome Design
  • Berg, Rokke og Asak Historielag
  • Torpedal og Asak bygdekvinnelag