Uddaspillet er en viktig satsing for å videreformidle kunnskap om Halden og Tistedalens egen historie, slik den formidles av en av landsdelens viktigste forfattere. Frithjof E. Bye fra Tistedal forsket og fordypet seg i lokalhistoriske kilder og har i Udda-trilogien gitt et sterkt og realistisk bilde av livet i Tistedal og omegn på 1680-tallet.
I bøkene gis malende beskrivelser av levekår og klasseforskjeller, pussige episoder og dramatiske hendelser av historisk betydning, med levende og detaljerte beretninger om livet og skjebnen til almuens slitere – ofte i sterk kontrast til Fredrikshalds ledende borgere.

Stykket settes opp av Foreningen Uddaspillet (FUS), etter initiativ fra forfatterens etterkommere, som ønsker å bringe Byes forfatterskap frem i lyset og samtidig videreformidle den kunnskap som Bye samlet og tilegnet seg om tidligere tiders harde livsvilkår og samfunnsforskjeller.
Selvbergingshusholdets nøysomhet danner rammen omkring historien, og dette er viktig kunnskap som bør aktualiseres i en verden der kompetanse og bevissthet om ressursforvaltning og miljøutfordringer er i fokus. Samtidig ønsker initiativtakerne å inkludere og samle lokale ressurser som ønsker å være med på å skape Uddaspillet, og gjennom dette gi et attraktivt og samlende kulturelt tilbud til deltakere i alle aldre.
I denne type oppsetning trengs både utøvere (skuespillere, sangere, musikere), støttepersonell (kostyme, rekvisitter, velferd-/servicefunksjon, koordinering/aktivisering av barn etc.) – og ikke minst sponsorer. Dette krever ulike ressurser og kompetanse, som man finner blant ildsjeler i lokalsamfunnene.
Foreningen ønsker å invitere etterkommere etter saugarbeidere, bønder, husmenn, partisipanter og alle andre med ulik tilknytning til Fredrikshald, saugarbeiderstaden Tistedal og bygdene rundt Femsjøen, til å være med å skape Uddaspillet.
Forfatter og dramatiker Kristin Søhoel har bearbeidet handlingen fra den første og deler av den andre boken i trilogien, til et velskrevet og spennende manus.
Den energiske og erfarne kulturpersonlighet Morten Milde, med bakgrunn som musiker, skuespiller og regissør, har tatt på seg oppgaven å skape en fungerende og visuelt spennende setting for formidling av den unike historien, i Vadets vakre natur. Med seg har han Monica Grodatter Hjelle som regiassistent og barneinstruktør. Hun spiller også rollen som den mektige Mette Meng.
Komponist Sigurd Skogum Riise har skrevet et episk orkesterverk som fremføres av Tistedalens Musikforening, under ledelse av Knut Henriksen.
Stykket har mange roller – med kjente, profesjonelle skuespillere i de bærende rollene, i godt samspill med dyktige lokale amatører og semiprofesjonelle skuespillere.
Barn fra Halden og Tistedal er også med, sammen med ungdommer fra Risum videregående skole.