Uddaspillet 2022 ble en sterk teateropplevelse, midt i Alv Uddas rike og omkranset av Vadets vakre natur.
Uddaspillet er en viktig satsning for formidling av kunnskap om Haldens og Tistedalens egen historie, formidlet av en av landsdelens viktigste forfattere. Frithjof E. Bye forsket og fordypet seg i lokalhistoriske kilder og har i Udda-trilogien gitt et sterkt og realistisk bilde av livet i Tistedal og omegn på 1670-tallet.
Her var malende beskrivelser av levekår og klasseforskjeller, pussige episoder og dramatiske hendelser av historisk betydning, med levende og detaljerte beretninger om livet og skjebnen til almuens slitere og Fredrikshalds ledende borgere.
Dramatiker Kristin Søhoel utviklet manuset til Uddaspillet 2022 basert på det første («Sør i landet – nord i sjøen») og andre («Fredløs ferd») bindet i Frithjof E. Byes trilogi om skogskjempen Alv Udda.
Instruktør for oppsetningen var Morten Milde, som også spilte hovedrollen. Morten har lang fartstid som skuespiller og instruktør, og briljerte i rollen som Alv Udda. Monica Hjelle var regiassistent og barneinstruktør, og spilte også rollen som den mektige Mette Meng. Komponisten Sigurd Skogum Riise har skrevet et episk orkesterverk som ble fremført av Tistedalens Musikforening, under ledelse av Knut Henriksen.
Svenske Samuel Fröler som kanskje er mest kjent i Norge for sin hovedrolle i TV-serien «Skjærgårdsdoktoren», spilte to viktige roller i spillet Presten og Belsebub – djevelen. Mange av distriktets dyktige amatører og semiprofesjonelle aktører bidro også til en uforglemmelig opplevelse som fikk strålende kritikker og terningkast 5 i Halden Arbeiderblad og Fredrikstad Blad.
Omkring spillplassen var et historisk marked med gratis adgang, hvor lokale foreninger og lag laget en 1600-talls ramme, med deltaker i tidsriktige skostymer serverte smaksprøver på matretter fra Uddas tid og demonstrasjoner eldre tiders husflids- og håndverkstradisjoner.
Initiativet til Uddaspillet ble tatt av Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF) i 2017. Les mer om dette arbeid under «Bakgrunn for Uddaspillet«.