fbpx

Bak kulissene

En lang rekke store og små medspiller bidrar andre steder enn på scenen, og vil her bli omtalt etter hvert som vi får oversikt over hvem som blir med i den utsatte oppsetning i juni 2022. Her vil mye bli forandrer – og flere nye komme til –

Morten Milde
Morten Milde, regissør og spiller «Magne»

Morten Milde spiller Alv Udda, og er instruktør i Uddaspillet. Han er fra Halden og har vist seg som en markant kulturaktør gjennom de siste 40 år. Han har bakgrunn som musiker og sanger fra band som «Front Page» og «Ghost Riders», men også som skuespiller og instruktør i Østfold. Han har hatt roller i de fleste oppsetninger signert Kulturværste i Fredrikstad, vært skuespiller for Scenekunst Østfold i oppsetninger som «Haldens Jubileums forestilling 2016». «Barokk» -2013-2014, (nå, Østfold Internasjonale Teater) og diverse teaterstykker i Sarpsborg, Halden og Mysen. Morten har de siste årene jobbet mest på regisiden, for bl.a. «Stenhoggerspelet» på Ystehede, for Scenekunst Østfold, vært «Showdoktor» for Fredrikstadguttane, hatt regi på «Byoperettens» store jubileumsforestilling i 2017, Stykket «1567» i 2018 og har fått gjennomgående gode skussmål for dette. Han ble sist sett på scenen i » Blanke messingen» i Sarpsborg, februar 2022. Morten har også komponert musikk for TV-serien «Dag». Morten er gift, bor i Fredrikstad, har tre barn og tre barnebarn.

Monica Grodatter Hjelle
Monica Grodatter Hjelle, regiassistent og spiller «Mette Meng».

Monica Hjelle er regiassistent, barneinstruktør og spiller rollen som Mette Meng. Monica er utdannet skuespiller ved Bergen Teaterskole, og har siden 1996 jobbet som profesjonell skuespiller ved de fleste norske teater i Norge, som Nordland Teater, Det Norske Teater, Oslo Nye Teater, Rogaland Teater, Riksteatret og ikke minst ved Den Nationale Scene i Bergen, der hun har gjestet i flere produksjoner gjennom de 20 siste år. Monica er en rutinert komedienne, men har også gjort store dramatiske roller som Dronningen i «Hamlet», Wenche Løvdahl i Alexander Kjellands «Gift» og Jill i «Coking with Elvis». Hun har også utmerket seg i mange musikaler, og vinteren 2020 gestaltet hun rollen som Golde i «Spelemann på taket» (Operaen i Kristiansund). Hun har også vært synlig i oppsetninger Østfold rundt, for Scenekunst Østfold, «Kulturværste», blant annet i «Stenhoggern», «Brottsjø» og « Værstekællær». De to siste år har hun vært med Fredrikstadguttane og Monica har også skrevet, produsert og spilt i egen stykker sammen med sin mann Morten Milde. Sammen laget de «Mutter på Tuppen», en historie rundt Bellmanns musikk og tekster. I Østfold har Monica de siste årene vært med i stykker som «Jesus Christ Superstar», «My Fair Lady», og i Brottet Amfis forestilling «Fyret». Monica er også teaterinstruktør for barn og unge, og har jobbet både ved Fredrikstad Kulturskole og Eidsberg og Mysen kulturskole. I den senere tid har hun gjort flere forestillinger for Østfold internasjonale teater, og vi kunne siste se henne i » Blanke messingen» i Sarpsborg, februar 2022. Monica er gift, har et barn og er bosatt i sin fødeby, Fredrikstad.

Kristin Søhoel
Kristin Søhoel: Dramatiker.

Kristin Søhoel er Uddaspillets manusforfatter, og har bearbeidet og dramatisert de to første bøkene i Frithjof E. Byes trilogi om skogskjempen Alv Udda. Dette utgjør Uddaspillets del 1, som har fått tittelen Sør i landet – nord i sjøen. Del 2 planlegges satt opp i 2023.

Søhoel debuterte som dramatiker på Oslo Nye Teater allerede i 1983, og har siden den gang skrevet for institusjonsteatre, Radioteateret, samt små og store scener flere steder i landet. Hun har skrevet Festningsspillet på Kongsvinger flere ganger, tre stykker om Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad, Nordens Gibraltar til Grunnlovsjubileet og spill om stenhuggernes liv langs Iddefjorden. Til sammen har hun skrevet godt over 20 skuespill til inne-og utescener.

Sigurd Skogum Riise
Sigurd Skogum Riise: Komponist

Sigurd Skogum Riise (f. 1994) er Uddaspillets komponist. Riise har en bachelor i musikkvitenskap og en master i komposisjon fra NTNU Trondheim. Utover det rent musikalske, er han selverklært humaniorabroiler, med pedagogiske, filosofiske og litterære emner i fagkretsen, holdepunkter som hjelper til med å sette det musikalske inn i større, kunstneriske perspektiv. Sigurd er ellers en habil pianist, og spiller høsten 2020 i bandet under teateroppsetningen «Felix og Yvonne» på lager11 i Trondheim, hvor han også har komponert musikken. Fra tidligere har han aller mest erfaring fra å arrangere ut verk for større og mindre ensembler; strykeorkester, storband, kor og kammerbesetninger.

Som komponist legger Sigurd vekt på god håndverksmessig utførelse og spilleglede, hvor hovedfokuset er at musikken skal være givende både for utøver og tilhører. Dette betyr imidlertid ikke at den nødvendigvis er letthørt eller banal, men at den estetiske opplevelsen og samspillet, både mellom musikere og mellom musikere og publikum, alltid vil komme i første rekke. Dermed er også god kommunikasjon med utøvere helt essensielt, også underveis i komposisjonsprosessen.

Ida M. Frederiksen;
Ida M. Frederiksen: Scenograf og medinstruktør

Ida Margrethe Frederiksen har utdannelse i scenografi fra Kunstakademiet i Krakow og fra Trøndelag Teater i 1973-79. Har i tillegg utdannelse i teatervitenskap fra UiO (1989) og i ledelse fra HiØ (2001). Har jobbet på flere regionteatre og i frie grupper som scenograf og skuespiller. Kom til fylket som leder for Østfold Teaterverksted, senere Østfold Teater i 1991. Var leder for teateret fram til 2013, jobbet deretter som ansatt i Østfold Kulturutvikling, avdeling Scenekunst fram til høsten 2018. Har virket som regissør, scenograf og skuespiller i nærmere 200 oppsetninger fordelt over hele Østfold fylke. Jobber nå på prosjektbasis som skuespiller og scenograf.

Trude Landsverk
Trude Landsverk: Rekvisitør

Trude er en kulturinteressert haldenser med en variert musikk- og teatersmak. Hennes første erfaring med teater var Brageteateret i 1982, og hun har siden vært med i snitt en produksjon i året,
enten som produsent, scenograf, rekvisitør, sminke- eller kostymeansvarlig. Hun har i mange år vært aktiv i Juleselskapet og har i flere år vært med i Halden Kulturråd.
Trude er utdannet sosionom og har de siste 20 årene jobbet i kommunal barneverntjeneste. Hun har skrevet masteroppgave om deltakelse i kreative aktiviteter og kulturlivet og hvordan det eventuelt påvirker livskvaliteten. I dette arbeid har hun kunne bruke sin brede erfaring og dybdekunnskap om teatermiljøet som kildemateriale.

Madelen Milde Lundberg
Madelen Milde Ljunggren: Koreograf

Madelen har jobbet som danser, pedagog og koreograf de seneste 10 årene. Hun har sin utdannelse fra Norges Dansehøyskole, og gikk i 2015 ut Musikalartist-linjen på Kulturama i Stockholm. Hun har vært å se som danser på Oslo Fashion Week, i Operaen “Il Travatore“ og ”Nabucco” på Fredriksten festning i Halden, samt som skuespiller i teater/musikaloppsetningene ”Sjamanens hest”, ”Frihetspapiret” og ”Jungelboken” og div amatøroppsetninger i Østfoldbyene.
Hun har jobbet som dansepedagog ved flere skoler i Halden, Sarpsborg og Strømstad, og har nå fast sete i Sverige som pedagog for Älvkarleby Kulturskole.
I tillegg til å være koreograf for utallige elevforestillinger i tilknytning til kultur-og danseskoler, har hun også hatt koreografi for ”Bjørnholtrevyen” i Oslo, ”Jakten på Kunnskapens tre” ved Cicignong skole i Fredrikstad, og ”De tre musketerer” for Strømstad Gymnasium. I 2014 var hun prosjektleder for oppsetningen av balletten ”Tornerose” for Sarpsborg Kulturskole og hadde ansvar for både koreografi, regi, kostymer, musikk, kulisser og markedsføring.
Hun er også en ivrig korsanger, og har i flere år vært ”visuell leder” i show-og barbershop-koret ”Harmony Heights”, som i 2018 vant gull i de ”Irske mesterskapene i Barbershop” (IABS) i Cork.

Mats Naalsund
Mats Naalsund: Inspisient

Mats er 31 år, født og oppvokst i Troms fylke, og bodde de første 13 åt i den lille militærbygd Øverbygd. <br>
Flyttet deretter til Ålesund for 13 nye år, og har siden bodd i Oslo. <br>
Han har studert lyd- og musikkproduksjon ved Noroff fagskole og fullførte nettopp et år med prosjektledelse ved Fagskolen Kristiania.<br>
Han har blant annet jobbet som produksjonsassistent for Inferno festivalen/konferansen, hatt administrative og turnerende oppgaver for Indie Recordings og fungert som sjef for de frivillige hos Imperium festivalen i Halden.<br>
Han er også vokalist i Oslo-bandet Anchors, som han bruke mye tid på.Halvor Naess Diesen
Halvor Næss Diesen: Plassansvarlig

Halvor Næss Diesen, 33 år fra Tistedal. Jobber til daglig som frilans lydtekniker. Har vært involvert i en mengde lokale kulturarrangementer de siste 20 årene både foran, bak, under, over og på siden av scena. I nyere tid en av av arrangørene bak «Fest i Va» og nærmiljøfestivalen til Folk i Halden.
Er plassansvarlig for Uddaspillet med ansvar for det som skjer på og rundt spillplassen, teknisk ansvar, samt koordinering av dugnadsarbeidere.

Marthe S
Marthe Sikkerbøl: Kostymeansvarlig

Marthe har gått linjene Mönsterkonstruktion og Scenkostym ved Tillskärarakademin i Gøteborg, og har svennebrev som bunadtilvirker. Hun har jobbet frilans siden hun var ferdig med den formelle utdannelsen. Det har gått mest i bunad, men hun har også vært litt innom teaterkostymer. De to siste forestillingene hun har jobbet med var «Reisen til Julestjernen» og «Mamma Mia» på Folketeateret. I tillegg har hun en stor interesse for historisk drakt, og liker å pusle med det på fritiden. Uddaspillet er hennes første forestilling som kostymedesigner.

Halvor Nome
Halvor Nome. Markedsansvarlig

Halvor Nome er PR og markedsansvarlig, utdannet designer og bedriftsøkonom, har bred faglig bakgrunn fra grafisk og digital design og publisering, og har erfaring fra kreative, konsultative og administrative oppgaver i autoriserte reklamebyråer, i grafisk industri og egen design- og reklamevirksomhet. Han har arbeidet med digital design og publisering på internet siden 1995, og har utviklet Uddaspillets presentasjonsmateriell på nett og papir.

Cecilie
Cecilie Grønnerød: Hesteansvarlig

Hester til spillet
Samstadprinsen
og Bork

Inger Cecilie Huseby Grønnerød

Kusk og hesteansvarlig
Ansvarlig for hestene og som kusk i spillet. Har noe – beskjeden – erfaring fra amatørteater, mest kjent som «skjult hestebonde» i Farmen 2020.
 
Semstadprinsen: Spiller Gullfaks, ris av Morten. Rød dølahest, profilert i tabloider som terapihest. 
Bork: Trekker vogn og ris av Anniken. Borket kaldblodshest. 

 

Her kommer omtale av flere medvirkende i oppsetningen i 2022.