fbpx

Frithjof E. Bye – forfatteren fra Tistdal

Frithjov E. ByeFrithjof Eugen Bye (1900-1973) vokste opp og drev forretning i Tistedal, og bodde på Lilleøya – øya nord i Femsjøen, i om lag 20 år. Lilleøya er utgangspunkt for handlingen i Byes romantrilogien Sør i landet- nord i sjøen (1942), Fredløs ferd (1946) og Ættens makt (1948).

Trilogien handler om folket omkring Femsjøen og Fredrikshald på 1600-tallet. Skogsfolk, arbeidere, embetsmenn og handelspatrisier knyttet til den gamle tømmer- og saugbruksdriften i Tistavassdraget, danner rammen omkring den dramatiske fortellingen om skogskjempen Alv Udda.

Trilogien har et rikt og variert persongalleri, og forfatteren tegner et fargerikt tids- og miljøbilde. Det er et kulturhistorisk verk som vitner om dyp innsikt i lokalhistorie, kjærlighet til naturen, en sjelden evne til å leve seg inn i enkeltpersoners skjebne og kår, og stor sans for dramatikk. Vi opplever tømmerhuggernes kamp for tilværelsen i utrolig slit og nøysomhet, vi føres inn i handelspatrisiernes salonger og saugarbeidernes stuer, vi treffer embedsmenn, storbønder og omstreifende fant, vi opplever ulvejaktens farer og åndeløse spenning, og vi er vitne til kamp mellom mann og mann på liv og død.

Historien fortjener å tas vare på og bringes videre til nye generasjoner.

Trilogien ble første gang utgitt av Aschehoug forlag (1942-48) og senere av Valdisholm Forlag (1987-88). I dag tilhører rettighetene Byes etterkommere. Bøkene er tidligere utgitt på sju språk.

I 2019 ble trilogien utgitt på nytt, etter et initiativ fra Foreningen for fremme av Frithjof E. Byes forfatterskap (FFFBF). Bøkene kan kjøpes hos Norli Køhn i Halden, ARK Bokhandel i Tistasenteret – og i landets øvrige ARK butikker. Bøkene finnes også på andre utsalgssteder. Trilogien kan også kjøpes direkte fra Uddaspillets netthandelsside.