fbpx

Temamøter 2022

I tiden frem mot UDDAPILLET vil Foreningen Uddaspillet sammen med samarbeidspartnere, arrangere tema møter som belyser forskjellige sider ved den samtid forfatteren Frithjof E. Bye beskriver i trilogien om skogskjempen Alv Udda.

Den første temafolder kan også leses og lastes ned som PDF
Den neste temafolder med oversikt over møter i 2022 kan leses og lastes ned her.

Her er en oversikt over de første temamøter:

Mette Meng og hennes menn

Blant adel og borgere i 1600-tallets Halden

Vi ser nærmere på adelen og borgerne med sine posisjoner, kunnskap, herregårder og gods i et regionalt og lokalt perspektiv. Hvordan bygget de seg opp, og hvor sto en kvinne i dette? Hvem var Mette Meng og hvorfor har hun inntatt rollen som en kjent kvinne i Haldens historie etter 350 år?
Åpent møte i Fredrikshalds Teater, onsdag 27. oktober, kl. 18:00   
Ved herregårdskonservator Mattias Ekman, Østfoldmuseene, Forskningsavdelingen og arkivar James Ronald Archer, Østfoldmuseene,
Halden historiske Samlinger.

Litteraturforeningen Halden inviterer til Frithjof E. Bye-kveld

Frithjof E. Bye (1900-1973) var en forfatter fra Tistedal. Bye debuterte i 1942 med romanen Sør i landet nord i sjøen. Fredløs ferd ble utgitt i 1946 og Ættens makt i 1948. Totalt ble bøkene trykket i 33.000 eksemplarer, og ble oversatt til sju språk. Hovedperson i trilogien er skogskjempen Alv Udda.

Opplesning fra Udda-trilogien av Jan de Vibe. Foredrag av Kristin Søhoel om utviklingen av manuset til det kommende UDDASPILLET. Utdeling av stipend til en lokal kunstner eller forfatter fra Otilie og Frithjof E. Byes minnefond. Arrangementet gjøres i samarbeid med Foreningen for fremme av Fridthjof E. Byes forfatterskap og Otilie og Frithjof E. Byes minnefond.

Torsdag 4. november kl. 19:00 i Folkets Hus, Halden
Ved Litteraturforeningen, Otilie og Frithjof E. Byes Minnefond
Kristin Søhoel og Jan-Erik de Vibe.

Matkulturen Sør i landet, nord i sjøen

Hva spiste Alv Udda, Peter i Vastua og Mette Meng?

Søndag 6.2. 2022, Fredrikshalds teater, kl 14:00-17:00

Foreningen Uddaspillet inviterer lag, foreninger, skoler, næringsaktører og alle andre interesserte til seminar om 1600-tallets matkultur. Med dette ønsker vi å skape engasjement omkring Uddaspillets historiske marked i Vadet under spilldagene i
juni 2022. Vi ønsker også å inspirere til å skape aktiviteter, liv og røre i Halden og omegn i forkant av UDDASPILLET, i form av matverksteder og matservering med tema fra 1600-tallet.

Seminaret ledes av Eva Narten Høberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi. Hun har erfaring fra utviklingsarbeid og
undervisning innen kulturbaserte opplevelser med spesialisering innen matkultur. Hun er også initiativtaker til UDDASPILLET og prosjektleder for Uddaspillets matkulturprosjekt.

Det serveres en liten smakebit fra Alv Uddas verden.

Arrangør: Foreningen Uddaspillet
Medarrangør: Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger og Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Temamøter i 2022

Søndag 20. mars 2022 i Fredrikshalds teater, kl. 16:00 – 18:00:

Lyden av Alv Udda
Om teatermusikken til Uddaspillet

Hvordan går man fram når man skal skrive musikk til et drama sterkt knyttet opp til lokal og nasjonal historie, med et enorm karaktergalleri og et fullt register av stemninger?
Gjennom temaer knyttet til musikalsk historiefortelling, musikkhistorie, komponering og arrangering, skal komponist og musikkviter Sigurd Skogum Riise svare gjennom å gi innblikk i komponeringsprosessen rundt musikken til Uddaspillet.

Arrangør: Foreningen Uddaspillet.
Medarrangør: Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger

Norge i de harde 1670-årene
Fredrikshalds Teater, onsdag 27. april kl. 19.00. Fri adgang.

1. Foredrag om perioden 1675-80 ved Ole Henrik Gjeruldsen

gjeruldsenI 1670-årene var Norge et tynt befolket og fattig land med cirka 450 000 innbyggere. De fleste innbyggerne bodde på landsbygda, enten langs kysten eller i innlandet. Bare 7–8 prosent av befolkningen bodde i byer. Norge var i union med Danmark og alle viktige bestemmelser ble tatt av kongen i København. Foredraget vil ta for seg hva nordmennene levde av og deres livsvilkår på denne tiden.
Det vil også handle om de tunge byrdene nordmennene og da spesielt bondestanden ble pålagt under Gyldenløvefeiden 1675–1679 – en krig hvor den norske hæren vant flere seirer over svenskene.

2. Gyldenløvefeiden 1675-1679
– hva var det man kriget om, og hvordan gikk det ?

Foredrag ved Magne Rannestad, kommandant på Fredriksten festning.

Gyldenløvefeiden var en komplisert og langvarig revansje-krig mellom Danmark/Norge og Sverige der danskekongens hovedmål og fokus lå et annet sted, men hvor Norge nesten fikk tilbake Bohuslän, som vi hadde mistet i 1658.

Kommende aktiviteter i regi av Foreningen Uddaspillet

Foreningen Uddaspillet ønsker å skape oppmerksomhet og engasjement omkring Uddaspillet, og inviterer lag, foreninger, skoler, næringsaktører og andre interesserte til arrangementer som formidler informasjon om forfatteren Frithjof E. Byes liv og virke, og den unike oppsetning av Uddaspillet, basert på trilogien om skogs-kjempen Alv Udda. Som en ekstra attraksjon vil vi arrangere et mest mulig “autentisk” 1670-talls marked omkring spillplassen, med informasjons- og salgsboder som viser den tidens matkultur og levesett, håndverk og husflid.

Utstilling av Frithjof E. Byes malerier og tegninger

I tiden 21. mai til 12. juni vises tegninger og malerier utført av Frithjof E. Bye i Kulturhuset i Halden. Andre kunstneres arbeider relatert til Byes forfatterskap og tidligere mottakere av Otilie og Frithjof E. Byes minnefond, vil også bli invitert til å være med på utstillingen. Bildene har tidligere blitt vist i Drengestua Galleri på Gjøvik

Alv Udda minutt for minutt

Under utstillingsdagene 21. mai til 12. juni vil du kunne følge en sammenhengende opplesning fra trilogien om skogskjempen Alv Uddas liv og skjebne. Tid for opplesningen vil bli bekjentgjort i media og her på Uddaspillets hjemmeside,  hvor du også finner mye interessant stoff om oppsetningen, med anerkjente skuespillere som Morten Milde og svenske Samuel Fröler (skjærgårdsdoktoren) i godt samspill med lokale og nasjonale skuespillere og musikere.