Temamøter

I tiden frem mot UDDAPILLET vil Foreningen Uddaspillet sammen med samarbeideidsparnere, arrangere tema møter som belyser forskjllige sider ved den samtid forfatteren Frithjof E. Bye beskriver i trilogien om skogskjempen Alv Udda.

Oversikten kan også leses og lastes ned som PDF
(1. versjon, ny og oppdatert legges ut når eksakte datoer for planlagte møter i 2022 er klar.

Her er en oversikt over de første tema møter:

Mette Meng og hennes menn

Blant adel og borgere i 1600-tallets Halden

Vi ser nærmere på adelen og borgerne med sine posisjoner, kunnskap, herregårder og gods i et regionalt og lokalt perspektiv. Hvordan bygget de seg opp, og hvor sto en kvinne i dette? Hvem var Mette Meng og hvorfor har hun inntatt rollen som en kjent kvinne i Haldens historie etter 350 år?
Åpent møte i Fredrikshalds Teater, onsdag 27. oktober, kl. 18:00   
Ved herregårdskonservator Mattias Ekman, Østfoldmuseene, Forskningsavdelingen og arkivar James Ronald Archer, Østfoldmuseene,
Halden historiske Samlinger.

Litteraturforeningen Halden inviterer til Frithjof E. Bye-kveld

Frithjof E. Bye (1900-1973) var en forfatter fra Tistedal. Bye debuterte i 1942 med romanen Sør i landet nord i sjøen. Fredløs ferd ble utgitt i 1946 og Ættens makt i 1948. Totalt ble bøkene trykket i 33.000 eksemplarer, og ble oversatt til sju språk. Hovedperson i trilogien er skogskjempen Alv Udda.

Opplesning fra Udda-trilogien av Jan de Vibe. Foredrag av Kristin Søhoel om utviklingen av manuset til det kommende UDDASPILLET. Utdeling av stipend til en lokal kunstner eller forfatter fra Otilie og Frithjof E. Byes minnefond. Arrangementet gjøres i samarbeid med Foreningen for fremme av Fridthjof E. Byes forfatterskap og Otilie og Frithjof E. Byes minnefond.

Torsdag 4. november kl. 19:00 i Folkets Hus, Halden
Ved Litteraturforeningen, Otilie og Frithjof E. Byes Minnefond
Kristin Søhoel og Jan-Erik de Vibe.

Matkulturen Sør i landet, nord i sjøen

Hva spiste Alv Udda, Peter i Vastua og Mette Meng?

Søndag 6.2. 2022, Fredrikshalds teater, kl 14:00-17:00

Foreningen Uddaspillet inviterer lag, foreninger, skoler, næringsaktører og alle andre interesserte til seminar om 1600-tallets matkultur. Med dette ønsker vi å skape engasjement omkring Uddaspillets historiske marked i Vadet under spilldagene i
juni 2022. Vi ønsker også å inspirere til å skape aktiviteter, liv og røre i Halden og omegn i forkant av UDDASPILLET, i form av matverksteder og matservering med tema fra 1600-tallet.

Seminaret ledes av Eva Narten Høberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi. Hun har erfaring fra utviklingsarbeid og
undervisning innen kulturbaserte opplevelser med spesialisering innen matkultur. Hun er også initiativtaker til UDDASPILLET og prosjektleder for Uddaspillets matkulturprosjekt.

Det serveres en liten smakebit fra Alv Uddas verden.

Arrangør: Foreningen Uddaspillet
Medarrangør: Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger og Norsk Institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Flere planlagte møter i 2022

Januar/Februar i Fredrikshalds teater (dato ikke fastsatt):

Musikk i barokken, i Norge

Presentasjon av musikken til Uddaspillet ved komponist Sigurd Skogum Riise og Tistedalens Musikforening.

Mars/April i Fredrikshalds teater (dato ikke fastsatt):

Hvordan var livet på 1600-tallet?

Fordrag om perioden 1675-80 ved Ole Henrik Gjeruldsen